Recomandare tehnică

8 sfaturi de debitare pentru iarnă

1 februarie 2018

8 sfaturi de debitare pentru iarnă

De Randy Panko și Dariusz Kujawa, experți în pânze Wood-Mizer

Pentru că vin temperaturile scăzute și buștenii încep să înghețe, iată câteva sfaturi ajutătoare și puncte reamintite pentru a face față provocărilor de debitare cu care se confruntă tăietorii de lemne în această perioadă a anului.

SFATUL 1
Debitarea buștenilor sau a prismelor înghețate sau parțial înghețate poate fi tratată ca tăierea lemnului de esență tare. Cea mai bună opțiune pentru lemnul înghețat sunt pânza cu „profil de iarnă” 9/29 și pânza cu profil pentru lemn de esență tare 7/34. Profilul de pânză Wood-Mizer 9/29 este bun pentru condițiile de iarnă pe fierăstraie cu bandă cu mai puțini cai putere care folosesc pânze de 32mm lățime. Pentru a tăia drept anumite specii de lemn pe timp de iarnă, recomandăm reducerea unui set de parametri pentru dinții pânzei.

SFATUL 2
În prima perioadă de vreme rece, este posibil să fie necesar să se acorde mai multă atenție la debitarea scândurilor din „mantaua” exterioară, pentru că buștenii îngheață de la exterior înspre inimă. Dacă buștenii stau în temperaturi de îngheț și nopți lungi, vor îngheța complet. Primăvara, pe măsură ce se încălzește vremea, buștenii se dezgheață tot de la exterior către interior.

SFATUL 3
Mențineți vitezele de alimentare ridicate chiar și la debitarea buștenilor congelați, dacă este posibil. Ajută la eliminarea așchiilor și a rumegușului din tăietură și împiedică înghețarea lor la loc pe cherestea.

SFATUL 4
Verificați ghidajele de pânză frecvent și, dacă sunt slăbite, strângeți-le sau înlocuiți-le. De asemenea, feriți pânza de la a trece tare pe flanșa ghidajului de pânză. Este foarte important ca ghidajele de pânză să fie la același nivel și să nu fie înclinate în sus sau în jos. Folosiți indicatorul de nivel pentru pânză ca să efectuați această verificare.

SFATUL 5
Schimbați între ele periodic curelele ghidajelor de pânză pe partea de antrenare și pe partea condusă și înlocuiți-le când se aplatizează și se uzează. Prin aceasta ajutați și ca pânza să nu urce pe flanșă.

SFATUL 6
Brațul culisant al ghidajelor de pânză trebuie să fie strâns și să ofere același spațiu liber pentru flanșă și când este complet înăuntru, și când este complet deschis. Aceasta asigură stabilitatea pânzei în tăietură.

SFATUL 7
O tensionare suficientă a pânzei este esențială la debitarea lemnului înghețat. Încercați să folosiți o tensionare mai mare dacă este posibil și folosiți o marcă tensometrică de pânze care asigură tensiunea reală în pânze.

SFATUL 8
Nu tensionați prea puțin sau excesiv curelele de transmisie ale motorului. Țineți-le strânse bine, nu lăsate.

Acestea sunt numai câteva ponturi care vă vor permite să debitați eficient lemn înghețat. Nu lăsați zilele de iarnă ce se anunță să vă facă să vă temeți de debitarea cu fierăstrăul dvs. Pânzele Wood-Mizer sunt mai pregătite acum mai mult ca niciodată pentru aceste zile reci ce ne așteaptă și acum și voi sunteți mai pregătiți!


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă