• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Blog - Povești de succes și articole

Sistem super-hidraulic pentru superoameni

26 aprilie 2016

Sistem super-hidraulic pentru superoameni

Fierăstraiele-panglică cu un sistem de asistență hidraulic puternic… pentru a ajuta lucrătorii în producție!

La această concluzie a ajuns antreprenorul Vasile Crăciun dintr-un mic oraș românesc din Lunca Bradului. La 42 de ani, acesta conduce o afacere de familie care există de circa douăzeci de ani. În 2003-2007, această societate comercială a construit ateliere și s-a concentrat pe producția de cherestea. Astăzi, întreprinderea comercială susține printr-un loc de muncă circa 50 de persoane și utilizează 6 fierăstraie-panglică – trei mini-gatere verticale și trei fierăstraie-panglică orizontale noi modernizate.

Întâlnirea cu echipamentele Wood-Mizer a început pentru Vasile Crăciun destul de recent – în 2011 a apărut în incintele sale primul fierăstrău-panglică Wood-Mizer LT20B. Nu mare și nu scumpă, această mașină depinde de operațiile manuale cu buștenii: încărcarea și rotirea manuală a buștenilor cu țapine, precum și prinderea manuală a buștenilor pe patul fierăstrăului.

Fierăstraie-panglică de la Wood-Mizer cu instalație super-hidraulică în producția de cherestea din Lunca Bradului

"A fost un fierăstrău bun pentru începuturi", povestește Vasile Crăciun. - "Sunt mulțumit că am cumpărat la început exact această mașină: mai puțini bani – riscuri mai mici. Este important că folosind LT20B am studiat modul de operare a fierăstraielor-panglică Wood-Mizer, cum se întrețin și cum putem beneficia de pe urma acestei tehnologii."

Avantajele fierăstraielor-panglică cu pânză îngustă își au originea în economia generalizată a costurilor de producție. Energia este economisită deoarece pânzele înguste necesită un consum mai mic de curent electric (de exemplu, motorul principal pe un LT20B este de doar 11kW). Se face economie de lemn deoarece, mulțumită tăieturii înguste, se produce o scândură în plus și mai puțin rumeguș din fiecare buștean comparativ cu alte tehnologii. Prețul uneltei este mai mic deoarece pânzele înguste conțin o cantitate mai mică de metal și, prin urmare, nu sunt scumpe. Mai mult, întreținerea pânzelor constă într-o procedură destul de simplă, care se poate executa în mod independent (ca în cazul producției realizate de Vasile Crăciun) sau prin comandă realizată la centrul se service ReSharp.

Instalația super-hidraulică lucrează cu bușteni grei

"Aș vrea să adaug un comentariu în plus", detaliază Vasile Crăciun. - "Fierăstraiele-panglică Wood-Mizer produc o cherestea de înaltă calitate pe care o putem comercializa la un preț bun".

Astfel, LT20B s-a potrivit foarte bine la aproape toate nevoile planurilor dlui Vasile Crăciun, cu excepția unui moment important.

"Aveam tot mai multe comenzi și în timp scurt am simțit că trebuia să creștem productivitatea", a spus Dl Crăciun. "Operațiile manuale cu buștenii consumau timp și la finalul zilei de muncă oamenii erau epuizați fizic. Trebuia să rezolvăm cumva aceste probleme."

Câteva luni mai târziu, în februarie 2012, Vasile Crăciun a achiziționat un al doilea fierăstrău-panglică de la Wood-Mizer - LT70 Super Hydraulic. Este cea mai puternică și mai rapidă mașină din gama portocalie Wood-Mizer (adică gama profesională, nu cea industrială). Motorul mai puternic, de 18kW, dispozitivul electronic de poziționare Accuset care permite operatorului să predefinească 16 parametri de grosime a scândurilor, cu indicator laser care arată următoarea tăietură – acestea sunt caracteristicile excepționale ale fierăstrăului-panglică LT70 care funcționează mult mai rapid decât LT20B.

"Dar crucială este instalația super-hidraulică!", afirmă Vasile Crăciun. - "Acestă opțiune chiar generează o creștere a productivității!"

Instalația super-hidraulică este dotată cu o consolă separată

Instalația super-hidraulică îndeplinește patru funcții: încarcă buștenii pe patul fierăstrăului-panglică; îi rotește; îi aduce la nivel și îi fixează în suporturile laterale. Instalația super-hidraulică poate realiza o execuție mai rapidă chiar și în cazul buștenilor grei, cu un diametru de până la 95 cm.

Instalația super-hidraulică este dotată cu o consolă separată și o pompă puternică. Suporturile laterale constau din tuburi din oțel care se miscă vertical. Clema centrală se poate deplasa în două planuri. Mecanismul cu lanț de rotire a buștenilor se deplasează pe două direcții și nu deteriorează suprafața lemnului. Rola conică mecanizată aduce la nivel bușteanul și ajută la scoaterea prismei realizate de pe patul fierăstrăului-panglică. Cleștii de fixare prind o prismă sau un buștean cu tensiuni interioare și le țin fixate pe patul fierăstrăului.

"Viteza de tăiere este perfectă", spune Vasile Crăciun. - "LT70 prelucrează circa 1,5 metri cubi de lemn pe oră".

Circularul de tivit EG300 este operat de o echipă feminină

Toate fierăstraiele-panglică de aici folosesc pânze Wood-Mizer care sunt întreținute pe mașina industrială de ascuțit BMS500 și mașina semiautomată de ceaprăzuit BMT250.

"Wood-Mizer a proiectat BMT250 abia acum câțiva ani", spune directorul sucursalei Wood-Mizer din România, Adrian Echert. - "Înainte societatea comercială a dlui Crăciun  folosea mașina automată de ceaprăzuit BMT300 cu diagnosticarea computerizată a ceaprazului. Se pare că a schimbat BMT300 cu o versiune mai puțin avansată BMT250. Dar, de fapt, noua mașină BMT250 prezintă o caracteristică cheie care se potrivește exact pentru nevoile de producție ale dlui Crăciun. Ei folosesc circa 300 de pânze pe an și ceaprăzuiesc mai multe zeci de pânze în fiecare zi, așa că viteza de ceaprăzuit este destul de importantă pentru ei. BMT250 realizează ceaprăzuirea simultană a doi dinți și, prin urmare, viteza chiar este mare."

În a doua etapă de dezvoltare a producției a apărut ideea unui circular de tivit.

Mașină industrială de ascuțit pânzele BMS500

"Dacă aveți nevoie de creșterea productivității în debitarea lemnului, recomandăm producerea de scânduri netivite din buștenii de pe fierăstraiele-panglică și apoi tivirea lor cu ajutorul unor echipamente speciale – circulare de tivit", spune Adrian Echert. - "În acest mod puteți crește productivitatea cu până la 20-30%".

Prin urmarea acestei recomandări, în anul 2013, dl Crăciun a lansat în producție un circular de tivit EG300, cu două pânze circulare, indicatoare laser și consolă separată. Configurația acestei mașini este flexibilă, așa că se poate transforma într-un circular multilamă cu 5 pânze circulare, dacă este necesar.

Mașina de ceaprăzuit BMT250 lucrează repede deoarece rostuiește simultan doi dinți vecini

În situația producției în cadrul întreprinderii dlui Vasile Crăciun, circularul de tivit EG300 este operat de o echipă de femei.

"Motivul este acela că 85% din produsele noastre sunt destinate exportului și clienții sunt societăți comerciale de construcții din Dubai", explică Vasile Crăciun.

Atunci când clientul se află la distanță și nu poate vedea produsul final de la amplasamentul nostru, cele mai importante aspecte sunt calitatea și acuratețea în îndeplinirea contractului.

"Femeile sunt muncitori foarte disciplinați. Atunci când stivuiesc lemnul, ele monitorizează întotdeauna calitatea și nu pun niciodată în stivă scânduri greșit realizate, să zicem scânduri cu urme de scoarță. Femeile sunt foarte atente și precise. Drept rezultat, clientul este mulțumit, comenzile sunt în flux și, prin urmare, întregul nostru colectiv are de lucru", spune Vasile Crăciun.

"Aspectul principal este că ne-am păstrat aici forța de muncă", spune Vasile Crăciun

În 2014, Vasile Crăciun a decis să schimbe acest fierăstrău-panglică manual LT20B cu modelul nou, LT40 – și acesta cu instalație super-hidraulică!

"Cred că în fiecare afacere cheia constă în oameni", spune Vasile Crăciun. - "Oamenii creează produsele și succesul depinde de calitatea muncii lor, de interesul pe care îl manifestă pentru muncă. Sunt mulțumit că am achiziționat fierăstraiele-panglică cu instalație super-hidraulică, pentru că operațiile manuale dificile cu bușteni sunt acum realizate de mecanisme și putem spune că mulțumită fierăstraielor-panglică de la Wood-Mizer ne-am păstrat muncitorii".

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit pe Pagina de știri a Wood-Mizer România

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri

SUBSCRIE

Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă