• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Blog - Povești de succes și articole

Secretele debitarii cu succes

15 decembrie 2018

Secretele debitarii cu succes

Fierăstrăul WM3500 a ajutat în Rucăr o afacere de familie să crească semnificativ calitatea cherestelei și productivitatea debitării.

Gheorghe Pestritiu este fiul unui tâmplar. A învățat prelucrarea lemnului de la tatăl său și a lucrat timp de 10 ani într-un atelier, fabricând diverse obiecte din lemn. În tot acest timp, clienții îl întrebau mereu – Gheorghe, sfătuiește-ne te rugăm, de unde putem cumpăra scânduri de bună calitate pentru construcții?

Astfel, când Gheorghe s-a decis să înceapă propria sa afacere, cunoștea deja foarte bine ce dorește să producă și să ofere pe piața locală. A înființat o afacere de familie "Montan Forest 2002".

"Cel mai important lucru în producția de cherestea este calitatea tăierii și timpul precis de livrare. Am început să tai bușteni pe un fierăstrău mic românesc ", ne povestește Gheorghe. "Apoi, am operat un fierăstrău vertical vechi italienesc. În cazul ambelor mașini, problema a fost aceeași: nu lucrau bine deloc. Pânzele se rupeau des, iar calitatea cherestelei nu era una bună."

Gheorghe a căutat informații pe Internet, a comparat diferite fierăstraie, iar într-o zi a văzut un fierăstrău Wood-Mizer la lucru la o companie învecinată.

"Avantajul acestui utilaj a fost că lucrează bine! Și că produce cherestea de o calitate excelentă!"

Analizând aspectele pro și contra, Gheorghe a cumpărat fierăstrăul panglică Wood-Mizer LT40 cu componentă hidraulică în anul 2012. A lucrat cu acest utilaj – a văzut rezultatele – și a început să primească mai multe comenzi. Așa că, în curând a avut nevoie de un fierăstrău mai productiv. Doi ani mai târziu, a returnat modelul LT40 la distribuitorul Wood-Mizer și a achiziționat un nou fierăstrău LT70 Remote hidraulic – un utilaj mai puternic și mai productiv, cu comandă la distanță. A lucrat cu acest utilaj, a văzut de-asemenea rezultatele și a început să primească chiar mai multe comenzi! Așa că, în 2016 a repetat manevra și a returnat modelul LT70, achiziționând fierăstrăul industrial Wood-Mizer WM3500.

Modelul WM3500 este controlat de un singur operator. Buștenii sunt dispuși într-o zonă exterioară și așezați pe fierăstrău printr-o punte de încărcare hidraulică. Operatorul, care șede în scaun, operează panoul de control și manetele (de tip joystick). Ecranul tactil afișează toate informațiile despre procesul de debitare. Operatorul setează pe acest ecran toți parametrii de tăiere – de exemplu, grosimea scândurii care urmează să fie tăiată. Indicatorul laser marchează linia de-a lungul bușteanului în care pânza va face tăietura, în așa fel încât operatorul vede în prealabil modul exact în care bușteanul va fi tăiat. Aceasta ajută operatorul să obțină randament maxim, câteodată chiar și de 80%.

Folosind puntea hidraulică, operatorul încarcă un buștean pe patul fierăstrăului. Apoi, poziționează bușteanul, ajutându-se de sistemele hidraulice, precum dispozitivul de întoarcere cu lanț, care rotește bușteanul în ambele direcții; o rolă de antrenare, care deplasează bușteanul de-a lungul patului fierăstrăului; rame de sprijin hidraulice, ce echilibrează bușteanul; suporturi laterale care se extind vertical până la înălțimea dorită; și clema centrală robustă, care presează cu putere bușteanul de suporturile laterale și menține bușteanul stabil în timpul debitării.

Când bușteanul este fixat optim, operatorul setează grosimea scândurii în conformitate cu specificațiile clientului, iar capul de tăiere este automat adus în poziția dorită. Operatorul începe procesul de tăiere, capul de tăiere deplasându-se de-a lungul bușteanului. Venind spre operator, pânza taie bușteanul, iar odată cu mișcarea de retur, dispozitivul mecanic special aflat în partea din spate a capului de tăiere apucă scândura tăiată și o îndepărtează de pe fierăstrău pentru următoarea operație – cea efectuată de circularul de tivit.

"Desigur, viteza de tăiere a WM3500 este superioară," afirmă Gheorghe. "Ambele componente, hidraulica și electronica, sunt rapide, în plus comanda cu joystick este mult mai ușoară pentru operator, așa ca este mai puțin obositoare."

Atelierul lui Gheorghe are 4 oameni angajați; se lucrează într-un singur schimb, procesând molid cu o productivitate zilnică de aproximativ 15 metri cubi de bușteni. Aceasta înseamnă cu aproximativ 3-4 metri cubi mai mult decât se putea produce cu modelul de fierăstrău anterior LT70.

Wood-Mizer WM3500 utilizează o pânză îngustă, care oferă mai multe avantaje în privința economiei: datorită tăieturii subțiri, produce cu aproximativ 1 scândură în plus din fiecare buștean, comparativ cu orice altă tehnologie de tăiere; energia este economisită și ea, deoarece fierăstrăul este antrenat de un motor de 22 kW; și, desigur, prețul pânzelor aduce economii substanțiale din perspectiva costurilor operaționale, deoarece pânzele înguste sunt mai ieftine, față de cele late sau circulare.

"Ascuțim și ceaprăzuim pânzele noi înșine și folosim pânze BiMetal," ne împărtășește Gheorghe din experiența sa. "Pânzele BiMetal nu sunt ascuțite atât de des: schimbăm pânza doar de 4-5 ori pe zi." Pentru a întreține pânzele, este folosită o mașină de ascuțit Wood-Mizer semi-automată BMS250 și o mașină de ceaprăzuit BMT250.

Deși un fierăstrău cu pânză îngustă produce foarte puțin rumeguș, Gheorghe a găsit o cale să transforme și acest deșeu în venituri.

"Fabrica de brichete cumpără rumeguș de la noi," declară Gheorghe. "Ceea ce ne aduce un venit suplimentar de 7000-8000 lei pe lună."

Atelierul din Rucăr arată ca ieșit din pozele unei reviste de prelucrarea lemnului – totul este la locul său, ordinea emană de pretutindeni.

"Nu există niciun secret aici: când pui toate uneltele la locul lor, și organizezi totul simplu și logic, ordinea vine de la sine," afirmă Gheorghe.

Probabil acesta este unul din motivele pentru care lucrul în această companie este atât de apreciat. Fiul lui Gheorghe și Adina Pestritiu, terminând primul an la facultate, s-a întors acasă și a spus părinților săi că vrea să lucreze în atelierul familiei. Așa că următoarea generație a familiei Pestritiu deja studiază continuarea afacerii.


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit pe Pagina de știri a Wood-Mizer România

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri

SUBSCRIE

Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă