• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Blog - Povești de succes și articole

24 iulie 2017

O afacere de familie din SUA a reconstruit o fabrică de paleți cu fierăstraie-panglică industriale Wood-Mizer WM4000 inovatoare

Fabricând paleți de aproape 40 de ani, firma Coomer & Sons Sawmill din Indiana a crescut de la o firmă de început într-un mic garaj la o operațiune de nivel comercial producând mii de paleți pe zi. Compania de familie a lucrat cu o varietate de echipamente de producție de-a lungul anilor, dar astăzi își desfășoară activitatea cu trei fierăstraie-panglică industriale Wood-Mizer WM4000 cu tăietură subțire și două fierăstraie-panglică de retăiere multicapete pentru debitarea primară și secundară a buștenilor în componente de paleți. De-a lungul timpului, Coomer & Sons a continuat să aibă succes în vremuri economice dificile și a depășit tragedii nefericite prin dezvoltarea unui model de afaceri solid, având grijă de angajații lor și oferind servicii excelente.

Istoric și dezvoltare
Înființată de Charles Coomer în anul 1978, Coomer & Sons Sawmill este o afacere deținută și condusă de familie, care își are începuturile într-un garaj din Frankfort, Indiana, cu patru angajați care produceau aproximativ 75 de paleți pe zi, lucrați manual. De-a lungul anilor 1980 și 1990, Coomer & Sons a crescut rapid, mutându-se în clădiri mai mari și instalând echipamente automate de producție pentru a ține pasul cu cererea existentă pentru produsele lor. În timpul acestei perioade de creștere, compania a dezvoltat un raport strâns de lucru cu sediul Wood-Mizer din apropiere, cel din Indianapolis, aflat la doar 45 de mile la sud de Frankfort. Familia Coomer a deținut fierăstraie-panglică Wood-Mizer vreme de decenii la rând, exploatând unul dintre primele fierăstraie-panglică de retăiere multicapete la începutul anilor 1990. Coomer & Sons a devenit, de  asemenea, un partener valoros în testarea prototipurilor de echipamente și pânze ale producătorului de fierăstraie-panglică din Indiana.

În anul 2007, afacerea de familie și-a schimbat conducerea la decesul fondatorului său, Charles Coomer. Fiul lui Charles, Jeff, a cumpărat firma și a devenit președintele acesteia chiar înainte de lovitura dificultăților economice de la sfârșitul anilor 2000. În timpul acestor vremuri nefaste pentru afaceri, Coomer & Sons a continuat să fie profitabilă oferind paleți la mâna a doua firmelor care încercau să facă economii în orice zonă a afacerii lor. „Când situația economică era proastă, am început să facem paleți uzați și într-un an eram deja o afacere complet dezvoltată de paleți, vânzând un milion și jumătate de bucăți pe an”, a spus președintele Jeff Coomer. „A crescut atât de repede pentru că toată lumea, la vremea respectivă, vroia paleți folosiți, în loc de paleți noi, ca să mai economisească un ban.” Prin diversificarea afacerii, Coomer & Sons a dezvoltat un model de succes prin furnizarea de paleți noi și la mâna a doua unei varietăți de clienți internaționali, care expediau filtre pentru industria de automobile, materiale plastice, materiale reciclabile, anvelope și multe altele. Combinate, ciclurile de piață ale industriei fiecărui client furnizează o cerere constantă pentru a evita golurile mari în producție. În plus față de paleți noi și folosiți, astăzi, Coomer & Sons furnizează și paleți specializați tratați la cald pentru livrări internaționale și își completează afacerea de paleți cu oferirea de produse secundare din producție, precum mulci și lemne de foc de la capetele buștenilor.

Succesul afacerii de familie a continuat până în iunie 2014, când Coomer & Sons a trecut printr-un incendiu tragic, care a ars complet clădirea și echipamentele de producție. Deși nimeni nu a fost rănit, afacerea a suferit pierderi majore. La momentul incendiului, compania folosea un fierăstrău circular și două modele mai vechi de fierăstraie-panglică industriale Wood-Mizer pentru fabricarea scândurilor de paleți. Această configurație era eficientă în producerea paleților la o rată de 1.500 de bucăți pe zi, dar Jeff știa că era loc de mai bine. Din fericire, Jeff cumpărase o clădire cu șase luni mai înainte și a decis să înceapă reconstruirea afacerii de familie în noul amplasament. În restul anului, Coomer & Sons a instalat trei fierăstraie-panglică industriale Wood-Mizer WM4000, lanț verde, transportor și fierăstrăul-panglică industrial HR1000 pentru reintrarea în producție. „Am decis să înlocuim fierăstrăul circular, ceea ce consider că a fost o alegere foarte înțeleaptă deoarece acum că avem aceste trei fierăstraie [WM4000] de doi ani putem vedea rezultatele a ceea ce înseamnă mai puține deșeuri, mai puțin rumeguș și mai mult profit la tragerea liniei,” a spus Jeff. Astăzi, Coomer & Sons taie până la 18.000 de picioare de scândură de stejar, frasin, hicori, arțar, platan, ulm, și bumbac în fiecare zi pentru a produce peste 3.000 de paleți zilnic - dublu față de cantitatea de paleți produsă pe circularul și fierăstraiele-panglică anterioare. Compania continuă să își dezvolte operațiunile cu adiția programată a unui fierăstrău-panglică industrial Wood-Mizer WM1000 mai târziu în acest an. WM1000 va permite Coomer & Sons să debiteze bușteni mari, cu un diametru de până la 67”.

Fabricarea paleților
Mai întâi, buștenii sunt decojiți, apoi transportați în clădirea principală pentru prelucrare. Odată buștenii aranjați, sunt trecuți prin unul dintre cele trei fierăstraie-panglică industriale WM4000 pentru debitare primară și apoi alimentați pe un transportor care duce la lanțul verde. Apoi, prismele sunt tivite și tăiate la lungime pe fierăstraie de retezare. Prismele sunt apoi trecute printr-unul dintre cele două fierăstraie-panglică de retăiere multicapete pentru debitare și realizarea scândurilor punții superioare și a lonjeroanelor înainte de asamblarea finală în paleți cu ajutorul unei mașini automate de împușcat cuie. Paleții finiți sunt fie livrați în aceeași zi, fie depozitați la interiorul incintei de 88.000 de picioare pătrate.

Tăietorul de lemne principal, Troy Shimmel, lucrează la Coomer & Sons de 15 ani și spune că „e grozav de lucrat cu WM4000”. Prin comparație cu modelele mai vechi de fierăstraie-panglică Wood-Mizer, Troy spune că WM4000 taie buștenii mult mai repede și comentează funcțiile îmbunătățite de manipulare a buștenilor. „Pot tăia bușteni mai mari și dispozitivul de rotit bușteni este dublu”, a spus Troy. „Are trei opritoare la spate în loc de două, ceea ce ajută la menținerea buștenilor pe patul fierăstrăului.” Jeff spune că fierăstraiele WM4000s sunt parte integrantă din operația de paleți și subliniază că sistemul de poziționare computerizată oferă acuratețe și eficiență la debitarea buștenilor. „Fierăstraiele WM4000 sunt niște mașinării grozave,” a spus Jeff. „Cred că Wood-Mizer a demonstrat că poți folosi mai puțin material ca să realizezi un fierăstrău mai bun; mai greu nu înseamnă întotdeauna și mai bun. Simplicitatea echipamentelor Wood-Mizer este pur și simplu foarte frumoasă.”

Coomer & Sons își echipează echipamentele de debitare a lemnului cu pânze Wood-Mizer și deține echipamente proprii de ascuțire a pânzelor și ceaprăzuire. Jeff spune că prin faptul că dețin propriile echipamente de întreținere a pânzelor la amplasament economisesc bani cu expedierea și își pot ascuți pânzele la de până la patru ori înainte de a avea nevoie de o pânză nouă. „Când primesc o pânză de la Wood-Mizer pot debita foarte mult material cu ea, chiar și după ce a fost reascuțită de două sau de trei ori”, a spus Troy. Coomer & Sons a fost unul dintre locurile de testare pentru noua pânză-panglică Vortex de la Wood-Mizer pentru fierăstraie-panglică și fierăstraie-panglică de retăiere. Profilul refăcut al pânzei este proiectat să elimine rumegușul în timpul debitării pentru a minimaliza sau elimina nevoia de îndepărtare a rumegușului după prelucrarea lemnului. „Pânza Vortex elimina 98 până la 99% din rumeguș și a fost impresionant cât de mult rumeguș a eliminat prin comparație cu o pânză tipică de fierăstrău”, a spus Jeff. „Avem multe tranzacții cu o companie de filtre unde, dacă este praf pe palet, intră în filtre și devine o problemă majoră. Obiectivul nostru este să obținem eliminarea prafului 100%. Dacă nu elimini praful, pierzi clientul.” În prezent, Coomer & Sons ia mai multe măsuri pentru a asigura paleți fără praf pentru clienții lor, inclusiv folosirea unei mașini de desprăfuire și, de asemenea, prin perierea produsului final la asamblare. Pânza inovatoare Vortex poate reduce manopera și timpul asociate eliminării rumegușului de pe produsul final.

Cu o capacitate dovedită de adaptare la vremuri, Coomer & Sons este poziționată pentru un succes continuu, oriunde s-ar îndrepta. „În afacerile de paleți, oricine poate vinde și construi paleți, cred că vindem servicii”, spune Jeff. „Dacă te încadrezi în timp și faci treabă bună pe partea de servicii, reușești să îți păstrezi clienții. Serviciile noastre sunt excepționale și așa ceva nu poți înlocui.”

Autor:  Chase Warner

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit pe Pagina de știri a Wood-Mizer România

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri

SUBSCRIE

Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă