• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Blog - Povești de succes și articole

"Mă bucur de faptul că firma mea lucrează cu un echipament nou"

27 ianuarie 2016

"Mă bucur de faptul că firma mea lucrează cu un echipament nou"

În anul 2006 a fost prima persoană din România care a cumpărat lina de debitare a lemnului WM3000. Şase ani mai târziu, Ion Ursu rămâne acelaşi: este din nou primul! Primul care a achiziţionat gaterul ultra-modern cu pânză panglică WM3500.

Ion Ursu, un om de afaceri de 47 ani, provine din oraşul Borca, judeţul Neamţ şi a demarat afacerea sa în anul 1994. Până atunci, a lucrat mai bine de 10 ani într-o mină pentru exploatarea uraniului, şi,  gândindu-se la viitor, a apelat din ce în ce mai mult la ideea că ar putea avea succes în domeniul prelucrării lemnului, datorită regiunii natale împădurite.

Înzestrat cu simţul umorului, când a fondat compania a denumit-o FRAM FOREST.

Fierăstrăul WM3500 este instalat în atelierul deschis de sub copertină

Dezvoltarea dinamică a început cu puţini ani în urmă, atunci când Ion a început să se gândească serios la achiziţionarea unui nou echipament gater.

„Am vizitat Ligna Messe din Hannover, Germania, am studiat echipamentele producătorilor germani şi cehi. Mi-a atras atenţia Wood-Mizer şi am mers la o fabrică de cherestea de lângă orasul polonez Lodz, unde am putut vedea gaterul Wood-Mizer WM3000 în funcţiune. Mi-a plăcut automatizarea utilajului şi faptul că nu are nevoie de multe persoane pentru operarea sa. Concurenţii nu posedă un astfel de utilaj”, a spus Ion Ursu.

Astfel, în anul 2006, la sediul companiei FRAM FOREST a apărut utiliajul complex de debitare a lemnului WM3000.

Buştenii sunt aşezaţi pe rampa hidraulică

De fapt, acest utilaj este mai mult decât un gater, este o linie de debitare. Un operator controlează toate funcţiile utiliajului WM3000, aşezat într-un scaun confortabil dintr-o cabină separată, cu aer condiţionat. Acesta utilizează joystick-uri şi un panou de comandă de la care operează rampa hidraulică, acolo unde sunt aşezaţi buştenii iar această rampă încarcă buştenii unul câte unul pe patul de debitare al gaterului WM3000. Apoi, operatorul utilizează joystick-ul pentru rotirea buştenilor, aşezându-i în poziţia optimă pentru debitare, nivelându-i şi fixându-i cu dispozitive de prindere şi suporturi laterale. Indicatorul laser arată locul unde pânza va debita buşteanul. Apoi, operatorul comută utilajul pe motorul principal, iar capul de debitare începe să se deplaseze spre operator. Printr-o mişcare de întoarcere clemele metalice din spatele capului înlătură scândura de pe gater şi o aruncă în transportor, care este încorporat în partea din spate a utilajului. Simultan, rumeguşul rezultat în urma debitării este suflat de pe suprafaţa de debitare, astfel încât operatorul să poată observa cu claritate structura internă a lemnului şi să poată lua cea mai bună  decizie cu privire la modul de tăiere a buşteanului respectiv şi pentru a obţine pe cât posibil o cherestea de cea mai bună calitate.

Produsele FRAM FOREST sunt exportate în Orientul Mijlociu

Scândura debitată se deplasează din transportorul înclinat către masa de transfer pneumatică cu trei căi. Acesta este un dispozitiv unic: nu implică motoare, nici lanţuri. Masa de transfer este operată cu aer comprimat, iar acelaşi operator îi controlează funcţionarea dintr-o telecomandă: acesta decide în care direcţia placa de cherestea va merge.

Aici, la capătulul liniei utiliajului WM3000 se află încă un muncitor care preia scândura şi o depozitează sau o transmite prin circular.

Putem spune că tehnologia gaterului WM3000 reprezintă „soluţia inteligentă” deoarece aceasta utilizează o „comandă complexă” – o funcţie care permite tăierea lemnului la o viteză maximă în timp ce calitatea superioară de tăiere rămâne încă realizabilă.

Cu echipamentul WM3000, întreprinderea lui Ion Ursu a tăiat 5500-6000 de metri cubi de lemn pe an, tăind în cea mai mare parte molid şi brad şi transformându-le în materiale de construcţie pentru locuinţe, cu un procent de 80% din produse exportate spre Orientul Mijlociu. Rumeguşul şi alte deşeuri rezultate în urma debitării sunt expediate către firmele care produc pal, lângă Sibiu.

Compania, care cumpără cherestea de la FRAM FOREST are un sediu în Bucureşti.

„A fost o vreme în care eu eram singurul lor furnizor, deoarece numai compania mea putea asigura atât calitatea cherestelei cât şi preţul potrivit”, spune Ion Ursu.

Masa de transfer pneumatică este instalată la capătul liniei de debitare


Cu toate acestea, la începutul anului 2012, Ion a vândut gaterul său WM3000 şi a cumpărat versiunea mai avansată, şi-anume WM3500!

„Am avut trei motive pentru această decizie- spune Ion. În primul rând am văzut buştenii din pădurile mele. Există 200 de hectare dintr-o suprafaţă totală de 500 ha unde sunt copaci vechi cu diametru mare. Astfel am decis că am nevoie de un utilaj capabil să proceseze buşteni groşi”.

„În al doilea rând, perioada de amortizare pentru gaterul anterior WM3000 s-a terminat. Iar în al treilea rând, am găsit deja cumpărător pentru utilajul vechi, astfel că am reuşit să achiziţionez un gater nou WM3500 imediat,”- zâmbeşte Ion Ursu.

Un avantaj în plus la echipamentele noi este că producătorul oferă garanţie pentru majoritatea componentelor şi elementelor, oferind producţiei mai multă siguranţă.

Placa de cherestea finită este îndepărtată de pe gater pe transportorul cu curea înclinat

Am purtat o discuţie cu operatorul gaterului, Nistor Vasile, care are o experienţă bogată în firma FRAM FOREST, astfel că acesta poate compara cele două gatere cu pânză panglică – WM 3000 şi WM3500.

„Sincer, în calitate de operator nu văd o diferenţă mare, spune Vasile – Pe gaterul WM3000 am început să studiez debitarea de la „0”, fără experienţă, iar instruirea a durat o lună. Dar pentru gaterul nou WM3500 a fost suficientă o oră de instruire pentru mine”.

În principiu, diferenţele dintre gaterele WM3000 şi WM3500 constau în anumite caracteristici tehnice. După cum am menţionat deja, gaterul WM 3500 este capabil să debiteze buşteni cu diametru gros – până la 1,2 m (versiunea anterioară WM3000 – de până la 95 cm). Sistemul hidraulic pentru încărcarea buştenilor are un cilindru suplimentar, care deplasează buştenii pe suprafaţa patului – acesta este important în timpul debitării buştenilor a căror lungime este apropiată de limita permisă (pentru WM3500 lungimea maximă a buşteanului este de 6.3 m). Operatorul poate încărca buşteanul pe pat, iar apoi poate regla poziţia sa pentru a-l aşeza în întregime pe zona de tăiere a gaterului.

Mai mult decât atât, sistemul hidraulic al gaterului WM3500 poate funcţiona în două moduri – „încet” şi „repede”. Operatorul comută aceste două moduri cu ajutorul unei pedale.

Toate cablurile se deplasează deasupra gaterului WM3500 cu pantograf – astfel că acestea nu se umplu de rumeguş.

„Lucrăm în două ture de 10 ore, iar dacă este necesar, este solicitat un al doilea operator, suntem mereu activi” – spune Nistor Vasile.”

Pe gaterul WM3500 operatorii utilizează pânze panglică Wood-Mizer din gama DoubleHard cu o grosime de 1.14 mm şi o lăţime de 38mm. Utilizarea corectă a pânzelor presupune că după o oră de lucru, pânza trebuie scoasă din gater şi lăsată o zi să se „odihnească” înainte de ascuţire şi rectificare. Acesta este modul în care sunt folosite pânzele în compania FRAM FOREST, unde, în timp ce un operator debitează, cel de-al doilea ascute şi rectifică 20 de pânze pe maşina de ascuţit şi rectificat Wood Mizer. Este uşor de calculat faptul că producţia a 500 metri cubi pe lună presupune ca fiecare pânză să taie aproximativ 50 de metri cubi, iar compania FRAM FOREST achiziţionează o cutie de 10 pânze noi lunar.

Nistor Vasile, operatorul utilajului WM3500, utilizează maşina, aşezat confortabil într-o cabină separată cu aer condiţionat

„Mă bucur de faptul că firma mea lucrează cu cel mai modern echipament de pe piaţă în acest moment” – ne mărturiseşte Ion Ursu.

În perspectivă, Ion Ursu dezvoltă un plan de achiziţionare a unui uscator pentru a fabrica produse cu valoare ridicată precum grinzi stratificate, a căror cerere pe piaţă este foarte mare în momentul de faţă.

În prezent Ion deţine mai multe afaceri, dar prelucrarea lemnului îi ocupă în continuare cea mai mare pondere, aducându-i cel mai mare profit.

"Aceasta deoarece deţin propriile mele păduri, - ne spune Ion. – Lucrez în aşa fel încât tot timpul să am buşteni de tăiat. Trebuie să procesez aproximativ 3000 metri cubi annual din fondurile mele forestiere. Alţi gaterişti se află în situaţii mult mai dificile, deoarece trebuie să cumpere buştenii, iar câteva fabrici mari din regiunea noastră - KRONOSPAN, EGGAR, SCHWAIHOPFER – achiziţionează lemn constant, astfel că preţurile sunt păstrate la nivele destul de ridicate."

Ion Ursu, proprietarul FRAM FOREST, care alege întotdeauna cel mai nou şi mai modern echipament de pe piaţă

"Când alţii investeau bani în afaceri imobiliare, eu am început să cumpăr păduri – ne împărtăşeşte Ion. – Am vrut să mă asigur astfel că nu doar copii mei, ci şi nepoţii şi strănepoţii vor putea beneficia de oportunitatea de a lucra în afacerea noastră familială."

Fii lui Ion au crescut. Cel mai mare dintre ei are 21 de ani şi deja lucrează în compania FRAM FOREST; cel mai mic are 17 ani, şi studiază prelucrarea lemnului.

Desigur, viitorul este incert şi este imposibil de prevăzut care va fi soarta acestei afaceri familiale. Dar este uşor de imaginat modul cum descendenţii îndepărtaţi ai lui Ion Ursu, în secolul 23, să zicem, producând articole inovative din lemn, vor specifica pe marca lor: "FRAM FOREST. Înfiinţată de Ion Ursu în 1994".

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit pe Pagina de știri a Wood-Mizer România

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri

SUBSCRIE

Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă