• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Blog - Povești de succes și articole

Cum și-a reparat un inginer român fierăstrăul după un incendiu

14 noiembrie 2018

Cum și-a reparat un inginer român fierăstrăul după un incendiu

Tânărul Radu Budan din Mușătești, a lucrat ca inginer forestier în serviciul public. În 2005, a înființat o mică întreprindere privată și a început să lucreze cu un vechi fierăstrău vertical.

La început, lucrurile nu au mers prea bine. "Acest fierăstrău pur și simplu nu a funcționat deloc! Rupea pânzele și nu tăia!", explică Radu.

După această experiență, a identificat soluția și a cumpărat un fierăstrău panglică de mici dimensiuni Wood-Mizer LT20B.

"L-am cumpărat, în special din cauza prețului. Prețul a fost destul de mic", explică Radu.
Noul birou este construit din cherestea produsă cu fierăstrăul Wood-Mizer LT70, care a fost reparat de Radu Budan după incendiu.

În ciuda faptului că fierăstrăul Wood-Mizer era mic comparativ cu vechiul fierăstrău vertical utilizat anterior, procesul de debitare s-a îmbunătățit imediat. Clienții au fost mulțumiți de calitatea cherestelei, numărul de comenzi a început să crească, iar foarte curând Radu a considerat că va avea nevoie de un fierăstrău mai productiv.

"La acel moment, fierăstrăul Wood-Mizer LT70 era oferit promoțional la un preț foarte atractiv", povestește Radu.

"Așa că am returnat fierăstrăul LT20B companiei Wood-Mizer, am plătit diferența de preț și am achiziționat astfel un fierăstrău model LT70 nou."
Fierăstrăul panglică LT70 este complet restaurat după incendiu și funcționează la capacitate maximă.

Fierăstrăul panglică LT70 cu motor principal de 18,5 kW, volantă mare de diametru 600 mm, care permite utilizarea unei pânze mai lungi și mai late și, prin urmare, mai durabile, este echipat cu sistem hidraulic puternic pentru încărcarea, rotirea și fixarea bușteanului. Viteza de debitare a acestui fierăstrău este mult mai mare decât viteza modelului mai mic LT20B.

Cu toate acestea, atunci când noul fierăstrău a fost livrat, a avut loc un scurt-circuit al unui cablu vechi pe timp de noapte în atelier. Din fericire, nu erau oameni acolo, dar atelierul a ars în întregime.

"Fierăstrăul LT70 a fost foarte avariat: întreaga parte electrică s-a topit, sistemul hidraulic a fost complet distrus, doar cadrul metalic a rămas", povestește Radu.
Frizele din atelierele de prelucrare a lemnului sunt fabricate pentru export.

În acest moment dificil, Radu a decis să părăsească serviciul public și să se concentreze pe propria sa întreprindere.

"Sunt inginer și pot repara totul", s-a gândit el.

Din acel moment, manualul gros al companiei Wood-Mizer a devenit cartea de studiu a lui Radu. După ce a studiat schițele, a comandat componente și mecanisme complicate, și a reparat treptat fierăstrăul Wood-Mizer – un fierăstrău destinat să genereze profituri - iar la câteva luni după incendiu, fierăstrăul a început să debiteze cherestea.

Restaurarea completă a atelierului a durat 3 ani.
Manualul Wood-Mizer a devenit cartea de studiu a inginerului Radu Budan.

"Am construit un nou atelier și un nou birou din cherestea fabricată cu fierăstrăul meu Wood-Mizer reparat", zâmbește Radu.

În prezent, întreprinderea lui Radu Budan produce frize de stejar pentru export. Pentru un astfel de produs cu tăiere precisă, tehnologia Wood-Mizer este ideală, deoarece lemnul de stejar scump trebuie tăiat cu atenție, cu o cantitate minimă de deșeuri, tocmai aspectele prin care tehnologia Wood-Mizer diferă de celelalte datorită tăieturii subțiri de sub 2 mm. Cel de-al doilea factor important reprezintă precizia tăierii frizelor – unde din nou fierăstrăul Wood-Mizer nu are egal.
Radu Budan a înțeles profund proiectul LT70 și a reparat complet fierăstrăul după incendiu.

Astfel, incendiul a devenit un moment decisiv în viața lui Radu, iar cunoștințele tehnice l-au ajutat nu numai să facă față situației, ci și să facă mulți pași înainte în dezvoltarea propriei afaceri.
Produsul finit trece prin procesul de uscare.


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit pe Pagina de știri a Wood-Mizer România

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri

SUBSCRIE

Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă