• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Știri

Prepararea brânzeturilor, agricultura și prelucrarea lemnului în Alpii sloveni

26 iunie 2019

Prepararea brânzeturilor, agricultura și prelucrarea lemnului în Alpii sloveni

La ferma PRI LOVRČU de lângă orașul sloven Tolmin, se prepară brânza care este denumită după respectivul loc și este cunoscută chiar și în afara Sloveniei. Este interesant faptul că la această fermă de brânză de munte, fierăstrăul Wood-Mizer operează pe tot parcursul anului. În continuare vă prezentăm ce ne povestește agricultorul sloven, Danilo Bončina, proprietarul fermei PRI LOVRČU.

"Numele meu este Danilo Bončina. Locuiesc în Čadrg, un sat din apropierea orașului Tolmin, situat la 700 m peste nivelul mării. Principala noastră ocupație o reprezintă agricultura și agroturismul la ferma noastră PRI LOVRČU, unde producem lapte și brânzeturi în propria noastră lăptărie. În principal, folosim produsele pentru nevoile noastre. Pădurile fermei sunt în special utilizate pentru adunarea lemnului și producerea de cherestea.

Ferma a fost transmisă din generație în generație. Principala noastră sursă de venit la fermă o asigură lăptăria, unde fabricăm o brânză comună numită tolminc. În principal, noi trăim din brânzeturile produse, iar culturile sunt folosite în general pentru nevoile noastre și pentru oaspeții ce îi avem, deoarece avem două camere de închiriat. Vindem practic doar surplusul de brânză.Tradiția producției de brânză a apărut cu mulți ani în urmă, când satul nostru a ajuns să existe. Brânza a fost folosită pentru alimente și a fost preparată și utilizată acasă. Era imposibil să transporți brânza până când drumul nu a fost construit, pentru a lua brânza din vale și a se vinde în Slovenia și în străinătate.  

Am cumpărat fierăstrăul LT15 pentru că aveam nevoie să construim un nou staul pentru animale. Datorită faptului că drumul este foarte îngust, era dificil să transporți cherestea din Tolmin.

Așadar, am decis să achiziționăm un fierăstrău care să fie ușor de utilizat și cât mai funcțional posibil. Ne-am gândit să achiziționăm un fierăstrău Wood-Mizer și, după șase luni chiar l-am cumpărat și am început să îl utilizăm. Asamblarea fierăstrăului a durat doar o oră, iar după aceea am reușit să începem tăierea rapidă și cu rezultate de foarte bună calitate.Suntem foarte mulțumiți de fierăstrău. Ansamblarea a fost ușoară, iar fierăstrăul este portabil. Este alimentat de curent electric sau motorină. Întreg lemnul de care aveam nevoie pentru a construi noul staul a fost practic tăiat folosind acest fierăstrău.

Singurul lucru pe care îl regretăm este că nu l-am cumpărat mai devreme, pentru că este într-adevăr foarte fiabil, asigură o debitare calitativă cu mai puține deșeuri și este ușor de utilizat.

Fierăstrăul funcționează practic tot timpul - îl folosim pentru tăierea lemnului pentru nevoile noastre și uneori chiar și pentru vecinii noștri. Se taie orice formă de lemn, fie groasă sau subțire, dreaptă sau curbată. Vecinii ne aduc adesea cherestea dimineața și avem scândurile pregătite deja până după-amiaza!

Vă invităm cordial să vizitați satul Čadrg, unde vă puteți bucura de aerul curat și de liniște. Ferma noastra are două camere pentru 4-5 persoane. De asemenea, sunteți bineveniți să comandați un prânz traditional în zilele de sâmbătă sau duminică și să vizitați lăptăria de la fermă.

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri