• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Știri

30 de ani de debitare lemnoasă în Țara Galilor cu cinci fierăstraie Wood-Mizer

19 martie 2020

30 de ani de debitare lemnoasă în Țara Galilor cu cinci fierăstraie Wood-Mizer

Este greu de crezut, dar David Jones, un fermier din micul sat Bala din Țara Galilor de Nord, se pregătea la început pentru o carieră complet diferită. „După școală, am vrut să încerc ceva diferit față de activitățile tipice de la fermă, pentru că provin dintr-o familie de fermieri”, ne împărtășește David. „Am părăsit ferma familiei și am învățat timp de trei ani să devin bucătar. Am fost bucătar-șef într-un restaurant hotel situat chiar la marginea satului nostru Bala."

Doi ani mai târziu, David a decis să se întoarcă la rădăcinile sale și la ferma unde a crescut. "Un prieten de-al meu a vizionat o reclamă TV la fierăstrăul mobil Wood-Mizer", afirmă David. „Deținea 200 de acri de pădure, iar ideea achiziției unui fierăstrău i s-a părut foarte atractivă – putea astfel curăța pădurea și tăia trunchiurile bătrâne. A cumpărat un fierăstrău [Wood-Mizer] LT40 și m-a întrebat dacă vreau să lucrez pe el. Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu lemnul, așa că am acceptat provocarea.”

Fostul bucătar s-a transformat într-un operator de fierăstrău, iar cei doi prieteni au început să călătorească prin împrejurimi cu fierăstrăul portabil pentru a asigura tăierea lemnului la fața locului. După 6 ani, David și-a achiziționat modelul de fierăstrău mobil LT40.

„Cred că se întâmpla în anul 1990”, își amintește David. „Așa că, da, lucrez cu un fierăstrău Wood-Mizer de mai bine de 30 de ani.”O mașină bună pentru a câștiga bani
David este unul dintre acei profesioniști care înțelege în profunzime complexitatea afacerii sale și își cunoaște fierăstrăul din interior și din exterior. „Este o mașină fantastic de practică”, afirmă David. „Funcționează bine pe timp de ploaie, pe frig și căldură. Niciun tip de vreme nu poate să îi împiedice funcționarea. Această mașină este deosebit de bună atunci când trebuie să îndepliniți comenzi de tăiere. Este foarte convenabil - puteți remorca fierăstrăul oriunde și să îl instalați chiar și în pădure, chiar și la fermă. Îmi place foarte mult această muncă. Și, desigur, această mașină este foarte bună pentru a câștiga bani.”

David a cumpărat deja patru fierăstraie Wood-Mizer, întotdeauna modelul LT40, și se pregătește să achiziționeze curând al cincilea său fierăstrău Wood-Mizer. Are sens de ce David își vinde fierăstrăul vechi, deoarece există o cerere mare pe piața de echipamente de ocazie, iar de fiecare dată își achiziționează un fierăstrău nou LT40 cu garanția de la producător de doi ani. Deși obține același model LT40, design-ul beneficiază întotdeauna de elemente noi, deoarece Wood-Mizer îmbunătățește constant fierăstrăul, ceea ce îl face mai comod și mai ușor de controlat. "Am avut ultimul fierăstrău LT40 din 2008", afirmă David. „A funcționat peste 9.000 de ore. Are un motor diesel de 42 de cai putere și un sistem hidraulic complet pentru încărcarea buștenilor."
Fierăstraiele cu bandă îngustă LT40 sunt într-adevăr unele din cele mai populare fierăstraie Wood-Mizer din lume. Acest lucru se datorează în primul rând eficienței lor, deoarece o pânză cu bandă îngustă produce mai puțin rumeguș și mai multă cherestea din fiecare buștean și, în al doilea rând, asigură tăieturi de înaltă calitate. Datorită design-ului capului de tăiere cu consolă, LT40 realizează o tăiere perfect precisă, chiar dacă este configurat pe o suprafață neuniformă. Un alt avantaj al design-ului cu consolă este că mașina poate debita bușteni mari cu diametrul de până la 90 cm. Modelul LT40 poate fi echipat cu un motor pe benzină, motorină sau electric și este realizat astfel încât un operator să poată lucra singur pentru remorcarea fierăstrăului până la exploatare, instalat în 20 de minute și operabil independent folosind comenzile hidraulice de încărcare a buștenilor. Procesorul digital Setworks fixează rapid capul în poziția potrivită pentru a tăia scândura de grosimea necesară, astfel că operatorul nu trebuie să calculeze și să-și amintească valorile din minte. David spune că nu a avut probleme cu modelele LT40. "Fierăstrăul este foarte fiabil. Dacă trebuie să schimb ceva - un rulment, uleiul hidraulic sau altceva dintr-o componentă electrică - rezolv de regulă singur în garajul meu. Dacă am nevoie de piese de schimb, apelez la reprezentantul local Wood-Mizer, iar a doua zi primesc tot ce-mi trebuie prin poștă".
Pânzele Wood-Mizer

David folosește pânze de fierăstrău DoubleHARD, disponibile de-asemenea de la Wood-Mizer, cu profil al dinților de 10/30. Acestea sunt pânze universale care taie cu succes atât lemnul dur, cât și lemnul moale. David le ascute cu mașina de ascuțit Wood-Mizer folosind discul de șlefuit cu borazon CBN pentru a reproduce perfect profilul 10/30 și elimina erorile umane. Recent, David a aflat despre noile pânze Wood-Mizer Vortex cu un profil unic al dinților. Pânzele Vortex nu doar taie lemnul, ci și îndepărtează rumegușul din tăietură, rezultând o suprafață curată a scândurii care nu trebuie curățată apoi manual. „Nu le-am încercat încă în lucru, dar am auzit deja despre capacitatea acestor pânze nu doar de a tăia lemnul, ci și de a elimina rumegușul din tăietură”, ne împărtășește David. „În opinia mea, acest lucru este foarte convenabil, mai ales dacă trebuie stivuite scândurile de stejar pentru uscare, existând altfel întotdeauna multă muncă de periere manuală a scândurilor. M-am decis să încerc pânzele Vortex".
Momentul propice
În momentul de față, David are multe comenzi. El debitează în principal cedru roșu occidental (Thuja plicata) și produce cherestea pentru construcții. În prezent, execută un contract mare pentru o companie locală de construcții din Bala.
„În general, piața se schimbă foarte mult”, spune David. „Oamenii caută tot mai mult să locuiască în case placate cu cedru roșu.” O situație bună pe piață, un așa-numit moment propice, l-a determinat pe David să cumpere un alt fierăstrău Wood-Mizer LT40. "Am avut deja o conversație foarte constructivă cu directorul băncii, așa că, da, acesta va fi cel de-a cincilea meu fierăstrău LT40", zâmbește David.
Cea mai bună modalitate de a-mi face prieteni
Când locuiești într-un sat în care toți oamenii se cunosc, un fierăstrău este cel mai bun mod de a întreține relații bune cu vecinii. "Acest serviciu este din mai multe puncte de vedere extrem de plăcut, deoarece simți că nu doar tai scânduri din buștean, ci ajuți oamenii să își realizeze planurile, să își transforme visele în realitate și să producă ceva util din lemn, ceva care va dura mulți ani."

Tradiția familiei continuă cu unul dintre fiii lui David care studiază tâmplăria la un colegiu de profil. "Vreau să pregătesc câteva stive de scânduri din stejar, castan și poate nuc, iar în 2 sau 3 ani, dacă fiul meu vrea să se implice în prelucrarea lemnului, va beneficia de un stoc bun de materiale pentru început", afirmă David. "În general, am debitat material lemnos timp de treizeci de ani și sper să fac același lucru pentru următorii treizeci de ani."

Autorul: Mareks Lomako
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri