• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Blog - Povești de succes și articole

Mărimea contează

12 decembrie 2018

Mărimea contează

Fierăstrăul cu bandă lată WB2000 și-a ajutat proprietarul din Marea Britanie să înceapă debitarea buștenilor mai mari și astfel să câștige competiția cu centralele electrice.

"Când am preluat această fabrică de cherestea, mulți oameni credeau că știu ce fac", spune Brian Wylie, proprietar al Carronbridge Sawmill din Thornhill, Marea Britanie. "Dar sincer nu știam nimic despre debitarea lemnului! Am învățat totul din greșelile mele. "

Cu ajutorul soției sale, Veronica și a directorului general Bill Frew, la 23 de ani după ce a preluat fabrica de cherestea, procesează în prezent 36.000 de tone de lemn pe an, iar numărul angajaților cu normă întreagă a ajuns la 27.


Specializată în producția și distribuția de stâlpi de gard, panouri, paleți, șipci și lați, compania și-a dezvoltat o bună reputație pentru calitatea ridicată, dar și pentru flexibilitatea prin care Brian susține că îi separă de alte fabrici mari de cherestea.

Cea mai recentă investiție a companiei – fierăstrăul cu pânză lată Wood-Mizer WB2000 - ajută compania să lupte cu volatilitatea pieței lemnului, în timp ce productivitatea crește într-un ritm susținut.

Un fragment de istorie

Primele date care atestă existența unei fabrici de cherestea în Carronbridge datează încă din anii 1850. Aceasta era situată la o mică distanță de o altă fabrică mare de cherestea, care produce 600.000 de tone de cherestea pe an.


În 1995, Brian a decis să preia operarea, închiriind un lot de 8 acri de la Ducele local. "Am demarat activitatea ca afacere secundară și am vrut să mă concentrez mai mult pe munca mea de bază ca lucrător forestier. Dar, de-a lungul anilor, s-a întâmplat exact invers, iar acum activitatea de recoltare forestieră a devenit o linie secundară a celei de debitare lemnoasă", afirmă Brian.

Brian a observat că nu exista cerere pentru bușteni mici. "Pur și simplu se strângeau pe marginea drumului și nu exista cerere pentru aceștia", a explicat el. "Am venit cu ideea unei fabrici de cherestea care i-a transformat în paleți și care a rezolvat problema".

A fost nevoie de o investiție inițială de 40.000 de lire sterline și o echipă de șase angajați care să înceapă activitatea de tăiere de la sol.

Încet și constant fabrica - și reputația acesteia - au crescut.

"A necesitat mult timp, dar acum am construit o bază largă de clienți", a spus el. "Nu avem un manager de vânzări, astfel că toate comenzile noastre provin de la aceleași persoane care adoră ceea ce facem".

"Multe dintre fabricile mari sunt foarte bune la ceea ce fac, dar operațiunile lor sunt destul de rigide, acestea căutând să încarce cu un singur produs camioanele. Noi în schimb, am încărcat în mod regulat șapte sau opt dimensiuni și produse diferite în camioane, deoarece asta este ceea ce își doresc clienții noștri. "

Privind în perspectivă
Brian îi place întotdeauna să planifice viitorul, concentrându-se pe aspectul financiar. Susține că disponibilitatea și costul lemnului reprezintă preocupări majore. Prețurile pentru cherestea din Marea Britanie au devenit ridicate, datorită creșterii cererii pentru buștenii mici din partea centralelor electrice iar, pe fondul deprecierii lirei, mulți constructori de case se orientează spre surse interne, mai degrabă decât spre import.


"În acest moment este destul de greu să cumperi bușteni - în special cei de dimensiuni mici, deoarece aceștia sunt achiziționați de centralele electrice. O singură centrală electrică arde aproape 700.000 de tone de lemn pe an ", spune Brian. "Proprietarii pădurilor se descurcă foarte bine în acest moment - probabil cel mai bine dintotdeauna, pentru că în trecut nu au beneficiat de prețul pe care îl meritau".

"Nu știm dacă am ajuns încă la vârful pieței lemnului".

Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care Brian a fost atras de un model de fierăstrău cu producție ridicată.

Având capacitatea de a procesa bușteni de mari dimensiuni, care sunt prea mari pentru multe piețe, i-ar permite să beneficieze de mai multă libertate în procurarea lemnului.

Primele contacte cu modelul WB2000
A intrat în contact prima dată cu modelul de fierăstrău Wood-Mizer WB2000 la evenimentul forestier LIGNA din Germania în anul 2017.


Privind în urmă, afirmă: "În acel moment nu știam că Wood-Mizer a dezvoltat un fierăstrău cu pânză lată, așa că mi-a atras atenția."

Apoi, Wood-Mizer a adus acest fierăstrău la un eveniment demonstrativ în Cumbria, unde Brian a venit însoțit de managerul său, Bill Frew.

"Am cerut imediat o cotație de preț pentru acest fierăstrău."

Astfel, el a devenit primul proprietar de fierăstrău WB2000 din Europa și rămâne singurul proprietar al acestui model din Marea Britanie.


"Am optat pentru acest fierăstrău la Cumbria și am contractat o macara pentru a lucra în tandem cu un stivuitor pentru a fixa utilajul pe poziție", ne împărtășește Brian. "Locul de amplasare era într-un atelier foarte jos, așa că instalarea în sine a reprezentat o adevărată provocare." Apoi, Brian și echipa sa au realizat toate conexiunile electrice.

Un an mai târziu, Brian este mulțumit de rezultate.


"Fierăstrăul este foarte bun, și chiar am putea să-l operăm mult mai rapid – deoarece nu îl folosim în prezent la întreaga capacitate. Pânza lată taie 15 metri cubi pe zi din bușteni mai mari pentru comenzi mai mici, precum șipci, garduri, stâlpi de porți și traverse. Și, pentru a fi sincer, WB2000 procesează singur un astfel de buștean mare, iar acesta este principalul avantaj pe care ni l-a oferit; capacitatea de a debita bușteni de 5m lungime. În trecut, puteam debita doar bușteni de 3,5 m, dar acum avem posibilitatea de a cumpăra bușteni mai mari, astfel încât să nu concurăm atât de mult cu centralele electrice".

Autor: Ben Pike - Eve Communications


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit pe Pagina de știri a Wood-Mizer România

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Pagina de știri

SUBSCRIE

Newsletter

Dacă vă place acest articol, nu le ratați pe următoarele! Primiți știri lunare și articole de la Wood-Mizer în căsuța poștală.

Abonați-vă