• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Știri

30 august 2017

Debitarea buştenilor în cherestea

Există multe metode și tehnici de debitare diferite pentru a transforma buștenii în cherestea, inclusiv debitarea directă, debitarea cu formarea de prismă, debitarea plană, debitarea treptată și debitarea în sfert. Pentru început, iată un curs introductiv pentru tăierea buştenilor în cherestea.

Debitarea directă

Debitarea directă, cunoscută și sub denumirea de debitare de lăturoaie sau debitarea prin tăierea de la un capăt la altul, este atunci când un buştean este tăiat aproximativ până la jumătatea grosimii și apoi rotit o dată pe fața opusă pentru debitare până când buşteanul este tăiat complet. Deși aceasta poate fi cea mai simplă și mai rapidă metodă de debitare, metoda de debitare directă înseamnă că fiecare scândură trebuie tivită, după ce a fost tăiată pentru a obține cea mai bună calitate. Cheresteaua debitată direct este adesea lată și grea, de o calitate scăzută, și poate căpăta o deformare excesivă în timpul procesului de uscare. În general, debitarea directă este recomandată pentru buștenii de calitate inferioară, datorită acestor dezavantaje.

Debitarea cu formarea de prismă

Prin această metodă de tăiere, primele tăieturi se fac de-a lungul părţii superioare a bușteanului, apoi acesta este rotit la 180 grade pentru a efectua celelalte două tăieturi de-a lungul feței opuse. După ce este rotit la 90 de grade pentru a tăia a treia parte și apoi rotit încă 90 de grade pentru a tăia ultima parte, din buştean rămâne doar partea centrală, denumită prismă. Această prismă este fie transmisă la o altă mașină pentru prelucrare ulterioară, fie vândută ca și ghindă mare şi grea. Debitarea cu formarea de prismă maximizează producția de cherestea, vizibilă prin cantitatea de metri cubi per zi și este frecvent utilizată în toată industria de prelucrarea lemnului. Utilizată în principal pe buşteni de calitate inferioară sau medie, debitarea cu formarea de prismă poate să economisească timp și efort atunci când se lucrează cu cherestea de calitate şi valoare inferioară.

Debitarea plană
Similară debitării cu formarea de prismă, debitarea plană începe cu rotirea și debitarea marginilor exterioare ale buşteanului în scânduri până când centrul bușteanului este transformat într-o prismă cu patru laturi. În loc să lăsați prisma așa cum este, aceasta este rotită și tăiată pentru a produce cantitatea maximă de cherestea. Dacă este necesar, plăcile sunt apoi tivite prin tăierea marginii neregulate. Deși există multe tehnici diferite pentru a obține cea mai bună calitate și randament dintr-un buştean, oricine poate obține o cherestea extraordinară printr-o debitare plană.

Debitarea treptată

Debitarea treptată este foarte populară în SUA şi Canada, dar oricum este util să ştiţi cum se debitează buşteanul prin această metodă. Prin debitarea treptată, buşteanul este tăiat, întors pe o față nouă, tăiat și întors din nou de cel puțin cinci ori. Din punct de vedere financiar, debitarea treptată reprezintă cea mai bună metodă de tăiere a buştenilor de calitate medie și înaltă, deși poate fi dificil să rotiți bușteanul pe anumite fierăstraie, iar volumul producției zilnice poate fi mai scăzut.

Debitarea în sfert

Există mai multe motive pentru a lua în considerare debitarea în sfert a cherestelei, deoarece modelele fibrelor lemnului de esenţă tare sunt la mare cerere. De exemplu, stejarul debitat în sfert este mai valoros decât stejarul debitat plan. Lemnul debitat în sfert este de asemenea solid dimensional, ceea ce înseamnă că nu se va curba şi nu va deveni concav în timpul uscării și se va compacta mai puțin decât cheresteaua debitată plan. Datorită acestor avantaje, lucrătorii din industrial lemnului, producătorii de mobilă, magazinele de mobilier de calitate și meșteșugarii preferă în mod obișnuit să lucreze cu cherestea debitată în sfert. Cu toate acestea, nu toată cheresteaua va crește în valoare atunci când este debitată în sferturi, din cauza necesității manipulării și timpului mai mare de producție. Cheresteaua debitată în sferturi se referă la unghiul în care inelele de creștere ale copacului se intersectează cu suprafața plăcii de scândură tăiate. Deși există opinii diferite cu privire la această temă, cheresteaua debitată în sferturi complet este în general definită ca inele de creștere care sunt poziționate între 80 și 90 de grade față de suprafața plăcii de scândură. Metoda de debitare în sferturi poate de asemenea să producă cherestea radială, care este considerată a avea inele de creștere între 45 și 80 de grade față de suprafața scândurii.

Avantajele cherestelei debitate în sferturi

• Pata radială mare reprezintă o caracteristică valoroasă pentru procesatorii de lemn.
• Jumătate de contracție pe lățime față de cheresteaua debitată plan la uscare (3% față de 6%).
• Se usucă mai uniform, cu un risc mai mic de deformare în timpul uscării.
• Mai stabilă într-un mediu cu umiditate variabilă.
• Se uzează mai uniform atunci când este utilizată ca pardoseală.

Dezavantajele cherestelei debitate în sferturi
• Deseori rezultă un randament mai mic cu 20% din bușteni.
• Rate de producție de cherestea mai scăzute.
• Necesită cu 15% sau mai mult timp de uscare.
• Se contractă de două ori mai mult în grosime față de cheresteaua debitată plan.
• Prezintă noduri ascuțite, în comparație cu nodurile circulare, ceea ce reduce rezistența.
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Bine ați venit

Aici veți afla cum proprietarii de fierăstraie-panglică Wood-Mizer din întreaga lume dezvoltă în mod activ economiile locale printr-o procesare mai sustenabilă și mai profitabilă a lemnului.

Vă invităm să ne contactați pentru a afla mai multe despre Wood-Mizer sau despre oricare dinte aceste articole.

Jacob Mooney
PR Coordinator

Jacob Mooney
Contactează-mă

Pagina de știri     Știri

   Blog  


Conectare online